Giresun Özel Kent Hastanesi kolesterol ve sigaraya savaş açtı

Giresun Özel Kent Hastanesi, Türkiye'de ilk kez kardiyoloji bölümünde sigara içen ve kolesterolü yüksek olan hastalara rutin olarak boyun, karın ve kasık damarı muayenesi uygulaması başlattı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Haziran 2012 14:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hastaneden yapılan yazılı açıklamada, kolestrol ve sigaraya karşı adeta savaş açıldığı belirtildi. Kolesterolün normal şartlarda kanda doğuştan var olan, mum kıvamında, her bedende gelişim için gerekli olan yağımsı bir madde olduğuna işaret edilen açıklamada, vücuttaki hücrelerin dış zarlarında, sinir hücrelerinin yalıtımında, bazı hormonların yapımında temel taşı durumunda bulunduğu ifade edildi.

Açıklamada, "Bu gerekli olan madde kanda sınırlarını aştığında zararlı olmaya başlar. Kanımızda kolesterol yüzde 80 karaciğerden, yüzde 20 aldığımız gıdalardan sağlanır. Diyetimizdeki kolesterol daha çok et ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda bulunur." denildi.

"Bazı ailelerde doğuştan kolesterol yüksek olmakta, bu ailelerde erken yaş kalp krizleri, felç gibi hastalıklar görülmektedir. Bu durumda olan aileler çocuklarına küçük yaşlarda kan tahlili yaptırmalılar." hatırlatmasında bulunulan açıklamada, "Kolesterolün yüksek olması saçımızdan tırnağımıza kadar bütün atardamarlarımızda yağlanmaya, bu da damarlarda daralmaya ve sonunda tıkanmaya yol açar. Beyinde bir damarın tıkanması sonucu felç, kalp damarının tıkanması sonucu kalp krizi oluşmaktadır. Sigara dumanındaki karbonmonoksit denen zehirleyici gazın akciğerlere gittiğinde oksijenden en az 200 kat daha hızla kana karıştığı tespit edilmiştir. Kana karışan karbonmonoksit kan damarlarının çok kaygan olan iç yüzeyini bozmakta, kayganlık azalmakta, kanda dolaşan maddeler daha hızlı şekilde damarın iç yüzeyine yapışmakta, damar çeperlerinde kireçlenme dediğimiz daraltıcı plaklar oluşmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Sigara kullanan ve kolesterolü yüksek olan bir bireyin damar sertliği denilen damar çeperlerinde plak oluşmasından asla kurtulma şansının da bulunmadığına işaret edilen açıklamada, "Zira sigara artı kolesterol yüksekliği, çimento ile kumun bir araya gelmesi gibidir. Nasıl ki çimento ile kum beraber olunca beton oluşturuyorsa sigara ve kolesterol de bir arada damarda plak oluşturmaktadır. Bütün bunlar göz önüne alındığında sigara içen ve kolesterol yüksekliği olanlarda damar muayenesi çok büyük bir öneme haizdir. Bir Amerikan dergisinde hayatınızı kurtaracak 7 testten birisi de damar muayenesi olarak söylenmektedir. Onlar sadece boyun damarları için muayene önermişler, biz bunu geliştirdik, boyun, karın ve kasık damarlarına birlikte bakmaktayız. Zira bazı kişilerin boyun damarlarında hiç birşey olmadığı halde, kasık damarlarında veya karın damarlarında plak görülebiliyor." ifadeleri kullanıldı.

Hastanede başlatılan giren ve Türkiye'de bir ilk olan uygulamayla da ilgili bilgiler verilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Giresun Özel Kent Hastanesi Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, kardiyoloji bölümünde sigara içen ve kolesterolü yüksek olan hastalara rutin olarak boyun, karın ve kasık damarı muayenesi yapmakta, bunun için ne SGK'dan, ne de hastadan ekstra ücret almamaktadır. Bu muayene sonunda risklerini gören hastalar sigaralarını atarak gitmektedir. Her atılan sigara ülke ekonomisine katkı, kurtulan bir can demektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber